Mirasa dayalı bölünmüş arazi yapısının bir sonucu olarak Türk çiftçisi başına ortalama saha 6 hektar iken Avrupa'da bu sayı çiftçi başına hemen hemen iki katıdır. Bundan dolayı AKPINAR GIDA A.Ş, köylerimizi ve çiftçilerimizi geliştirebilmek için bölgesel bir "Happy Village Projesi" geliştirip, bu projeye tüm gücüyle yoğunlaşmıştır.

Happy Village Projesinin temel felsefesi, ülkemizdeki organik tarımı iyileştirip geliştirmek veya en azından bu amaca yardımcı olmaktır. Şu anda Happy Village Projesinde 150'den fazla köyde 12.000 hektar alanda organik tarım yapan +3.000 kayıtlı çiftçi mevcuttur.

Happy Village Projesinin Amaçları

Ürün Yönetimi sisteminin bir parçası olarak ham madde kalitesini arttıran yetiştirme ve hasat teknikleri açısından çiftçilerin eğitimleri düzenlenmektedir.

İşleme programı doğrultusunda kullanılacak organik girdiler bakımından çiftçilerin yönlendirilmesi ve kontrol edilmesi

Yıl boyunca şirketin bilimsel tarım uzmanları ile çiftçilere danışılması

Örneğin, okuldaki çocukların ihtiyaç ve gereksinimleri, işçi binalarındaki iyileştirmeler, bölgede su sorunu olduğunda su depolarının sağlanması, vs. gibi köylerdeki sosyo-ekonomik yapıyı geliştirmek üzere gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi.

3.000 çiftçi yılda ortalama 12,5 saat eğitim almaktadır.

Şirketin bilimsel tarım uzmanları, eğitim ve danışmanlık amacı ile yılda yaklaşık 11.000 km seyahat etmektedir.

Happy Village Projesinin Faaliyetleri


Happy Village Projesinin kayıtlı çiftçileri, organik proje başlatmak için ilk adımdır. Şirketin tarım uzmanları; doğru bölgeyi seçmek, saha geçmiş, makine, ekipman hakkında veriler toplamak, tarım ve hasat teknik yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapmaktadır. Organik projede yer almak isteyen çiftçiler ve kayıtları, projeden faydalanacak her bir çiftçiye bir "Çiftçi Kodunun" verildiği "Kontrol ve Onay Kuruluşuna" sevk edilmektedir.

Çiftçi Kontrolleri ve Numune Alma: Arazayi belirlemek ve ayrıca komşu arazilerden gelebilecek çapraz kirlenme riskini önlemek üzere tarım uzmanlarımız tarafından arazi haritaları çizilmektedir. Çiftçilerin organik yönetmeliklerinin uygulamasını sağlamak üzere tarım uzmanlarımız; takip, rehberlik ve kontroller yapmak üzere kayıtlı çiftçileri sık sık ve rastgele olacak şekilde ziyaret etmektedir.
Tarım ekibimiz, şirketin yıllık numune planındaki analiz gereksinimlerini tamamlamak üzere yaprak, toprak ve meyvelerdeki numuneleri almaktadır. Bu numune alma testi, Kontrol ve Onay Kuruluşları veya ilgili uzman ekibimiz tarafından yapılmaktadır. Bu analizler, sertifikasyon kararı alınabilmesi amacıyla doğrulama sağlamak üzere akredite dış laboratuvarlarda tamamlanmalıdır.

Organik Proje Yönetimi


Happy Village Projesi, problemlerin en iyi, sorunların kaynağının belirlenerek çözülebileceğine inanmaktadır. SMAP gibi iç ve dış kaynaklar ve fonlar yardımıyla şirketimiz, organik tarım hakkında bilgi sahibi olmak isteyen çiftçilerin eğitilmesi ve organik tarımı genişletmek için birçok Happy Village (Mutlu Köy) sayısını arttırmak üzere faaliyetler gerçekleştirmektedir.

“İyi Tarımsal Uygulamaların” bir parçası olarak Happy Village Projesi, aşağıdaki hususları uygulamaktadır;

  • Şirket bilimsel tarım uzmanları tarafından hazırlanan “Yıllık Organik Gübre Programının” gerçekleştirilmesi
  • Yıl boyunca organik gübre işlemi için çiftçi/saha/ürün/uygulama detaylarının kaydedilmesi ("organik gübre", bozunum yoluyla hayvan ve bitki artıklarından olgunlaştırılmış gübre olarak tanımlanabilir.)
  • Potansiyel problem risklerini en aza indirgemek için sahalarda feromon ve sarı yapışkan tuzaklar gibi “Erken Uyarı Sistemlerinin” kullanılması Belediyeler tarafından verilen uyarılara ayrıca karar verme sürecinde dikkate alınmaktadır.
  • Kapsamlı “HACCP – Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası” çalışması, "pestisit kontaminasyon risklerinin" önlenmesi amacıyla tüm adımları kapsamaktadır. (sahadan başlayarak laboratuvardaki analize kadar).